URBANUS STRIPS|

1-50 >


De familie Urbanus opent een frietkot om hun financiën wat aan te zuiveren. Om meer volk te trekken probeert Urbanus het als zanger te maken, maar blijkt niet zo talentvol te zijn. Wanneer hij Amedee de vlieg in zijn keel laat zitten om te zingen breekt hij wel door als zanger. Dit trekt de aandacht van Jef Patat.
Voor Urbanus het goed en wel beseft waar de kindjes vandaan komen (was het nu met de ooievaar of uit de bloemkolen?), staat de held op trouwen. Hij heeft een meisje zwanger gemaakt en wordt verplicht met haar te trouwen...
Omdat hun liedjes niet meer gespeeld worden op de radio besluiten Eddy Wally en Urbanus om zelf een zender te beginnen. Dankzij de steun van de middenstand heeft de radio meteen succes, maar dan ontstaat er ruzie tussen Wally en Urbanus over wat er op de radio wordt uitgezonden.
Urbanus vindt op de zolder van Nonkel Fillemon een serie filmpjes over de jonge jaren van César en Eufrazie, toen Urbanus nog geboren moest worden. Tegen 100 frank toegangsgeld mag heel het dorp komen kijken. Hierbij wordt het verhaal achter Urbanus' geboorte verteld.
In dit album twee kortverhalen: (Het Vlooiencircus en Urbanus Loopt Verloren) en daarnaast nog een hoop eenpagina gags. Waarbij enkele door Urbanus zelf ingekleurd is.
In dit album wordt Urbanus als politieagent aangesteld. Eerst moet hij twaletten schoonmaken, dan doet hij alsof er bij nonkel Fillemon ingebroken wordt zodat hij ook gangsters kan vangen. Dan moet hij Cesar en Eufrazie die zich in gangsters verkleden vangen. Maar René en Modest krijgen alle eer. Als er echt ingebroken wordt, is dit een buitenkansje voor Urbanus omdat René en Modest nu Urbanus ook eens de kans geven een misdaad op te lossen...
Omdat alle ministers Tollembeek beu zijn, maken ze er een apart land van. Door de verkiezingsuitslag te vervalsen, wordt Urbanus koning van het land Tollembeek. Hij misbruikt zijn functie om de bevolking te onderdrukken en zelf rijk te worden en zodoende keert het volk zich tegen hem. Ook gebruikt de ministerraad het nieuwe land om kernafval in te dumpen, met alle gevolgen van dien.
Omdat Urbanus allerlei streken uithaalt, moet hij naar een verbeteringsgesticht. Daar gebruikt dokter Schrikmerg hem als proefkonijn voor zijn nieuwe uitvinding: hij maakt een soort robot van Urbanus.
Omdat de Tollembeekse gevangenis overvol zit, besluit men de gedetineerden onder te brengen in Tollembeekse huisgezinnen. Al snel worden de criminelen de baas in Tollembeek en vervalt het hele dorp in chaos. Dan krijgt Urbanus een speciaal pak waarmee hij kan vliegen, en zo slaagt hij erin alle misdadigers te vangen en op te sluiten.
In dit verhaal hebben Cesar en Eufrazie ruzie. Vervolgens wordt Eufrazie non in Congo. Urbanus wordt een weeskindje

.

Urbanus is depressief, hij ziet het niet meer zitten omdat hij geen ouders meer heeft. Hij zou graag naar zijn moeder in Congo gaan.
Eufrazie en Cesar zijn weer samen, sinds album 20 hadden ze ruzie. Nu dat alles bijgelegd is, schrijft Cesar een toneelstuk.
Arbeiders sluiten de riolering op het huis van de familie Urbanus aan, zodat al het rioolwater erin trekt, en het huis ineenzakt. Omdat ze alleen een vergoeding kunnen krijgen als er dodelijke slachtoffers zijn, speelt Urbanus voor dode. Er loopt een en ander mis zodat Urbanus levend begraven wordt, en Cesar en Eufrazie ervan uitgaan dat hij echt dood is. Later blijkt hij echter toch nog te leven. Maar omdat hij officieel dood is, mag hij zich niet meer vertonen, en moet hij zich in een meisje verkleden: Urbanellalala.
Er worden diverse pogingen gedaan om Urbanus' slechte gedrag bij te stellen. Uiteindelijk heeft één methode succes, maar door een ongeluk worden nu al zijn medeleerlingen superbraaf. Urbanus wordt vervolgens als leraar aangesteld van het verslechteringsgesticht met als opdracht hen terug stout te maken...
In dit verhaal komt Urbanus in het bezit van het boek der schepping van God. God eist dat Urbanus hem het boek terug bezorgt, maar Urbanus heeft het boek onbewust aan de duivel uigeleend. Hierop stuurt God zeven plagen op hem af.
In dit verhaal wordt Urbanus gokverslaafd, uiteindelijk wordt hij door een TV-quiz baas van de wereld. Met alle gevolgen van dien.
Urbanus schiet zijn ouders naar de maan, nadat hij in het vorig album al alle andere aardbewoners daarheen verbannen heeft. Eén persoon is hij echter vergeten: Jef Patat. Deze ontdekt een vermenigvuldigingsmachine waarmee hij zich kloont, en zo raakt de aarde bevolkt met Jef Patatten.
In dit verhaal komt Eufrazie te weten dat Werther van der Sarren Urbanus zijn halfbroer is. Werther wordt algauw erg jaloers op Urbanus omdat die populairder dan hij wordt dankzij zijn pointe "En ge kunt er uw haar mee kammen", waar hij elke mop mee afsluit.
Eufrazie wordt beschuldigd van allerlei zonden die ze feitelijk niet begaan heeft. De gemeente besluit haar als slavin van het dorp aan te stellen.
Dit album bevat dertig gebundelde gags van één pagina.
Urbanus kan van Nonkel Fillemon 50 miljard krijgen. Maar voor dit te krijgen moet hij eerst zes dikke boeken vanbuiten leren.
Een samenstelling van twee reclamestrips in één album
Urbanus wordt beroemd schilder waar Jef Patat van profiteert
De familie Urbanus is dood waar de Tollembeekenaars niet gelukkig om zijn
Urbanus wordt vervangen door een valse Urbanus
Omdat Urbanus nu schatrijk is,  geeft meester Kweepeer hem alle moeilijke opdrachten en verandert de opdrachten ook nog eens! En daardoor krijgt Urbanus altijd 0 punten. Urbanus wordt razend en geeft de schooldirecteur 15.000.000 om zijn job over te nemen. Dan ontslaat hij meester Kweepeer en maakt de zeeolifant Aroffnogneu meester. Die geeft echter enkel taal en probeert de kinderen de woorden "Aroffnogneu", "Afrognogneu" en "Afrognogneugngngnnnnnnnntsssss" te leren

Gagstrip

Urbanus is verliefd op Oktaviëtte maar Jean Yves ook.
Als vervolg op deel 38 uit deze serie stripverhalen: 'Urbanio en Oktaviëtte' (a.i. 93-09-160-5), zit de ter dood veroordeelde Urbanus in de gevangenis in afwachting van zijn terechtstelling. De minister die vindt dat de Belgen te weinig lachen, besluit om van de terechtstelling een volksvermaak te maken.
Omdat in het vorige verhaal Urbanus aan zijn terechtstelling ontsnapt, moeten hij en zijn vrienden voor de rechter verschijnen. De rechter veroordeelt hen tot de doodstraf. Actievoerende boeren laten plots een hele hoop mest de zaal binnenstromen. Cesar komt tot een akkoord met de rechter: als Urbanus en zijn vrienden alles opruimen, worden ze vrijgesproken.
God komt Urbaniëtteke, de dochter van Urbanus, die in de hemel geboren is, bij Urbanus thuis afleveren, met de bedoeling het kindje ervaring op aarde te laten opdoen. Maar ze is geen gemakkelijke, en Urbanus verkoopt haar aan het Negerke, die haar vervolgens doorverkoopt aan dokter Schrikmerg. Deze doet er allerlei mensonvriendelijke experimenten op.
Het regent onafgebroken, tot alle huizen tot en met het dak onder water staan. Dan komt God vertellen dat deze zondvloed veroorzaakt wordt door het wenen van Oktaviëtte, de vrouw van Urbanus, die in de hemel woont. Ze mist haar dochter Urbaniëtteke, die in het vorige album bij Urbanus is komen wonen. De enige oplossing is Urbaniëtteke terug naar de hemel te halen.
Urbanus en zijn gezin kijken naar een stomme film van één Urbanus' voorouders. Ze vinden het maar een magere film en besluiten zelf de "eerste Vlaamse western" op te nemen. Hiervoor nodigen ze alle dorpelingen uit Tollembeek uit voor een rol.
Urbanus' gezin maakt een reeks onvoorstelbare successen mee. Zo krijgt Urbanus bijvoorbeeld een contract om succesvol schrijver te worden, maakt César van Wieske het varken een dier dat allerlei prijzen in de wacht sleept en krijgen Amedee en Nabuko Donosor de kans om hun eigen reclamespots te maken. Via een schoonmaakproduct dat Urbanus na een telefoongesprek met Bubbles, de aap van Michael Jackson, heeft verkregen krijgt het gezin plots een zwarte huidskleur.
Nadat Urbanus, Nabuko Donosor en Amedee op een kerkhof een zak friet eten, lekt er wat vet op één van de zerken. Hierdoor komen er vampiers tot leven die verzot zijn op vet en een kermis op touw zetten waar ze alle bezoekers vetmesten en vervolgens ontvoeren om hen leeg te zuigen, waardoor ze zelf ook vampiers worden. Urbanus, Amedee en Nabuko Donosor ontsnappen hieraan doordat ze achter een struik hun natuurlijke behoefte moesten doen. Al snel ontdekt Urbanus dat de vampiers het nu op hem gemunt hebben.
Eufrazie laat siliconen inplanten om haar borsten extreem te vergroten. Eerst is César enorm blij met de situatie, maar na een tijd verlangt hij weer naar vrouwen met kleinere borsten, waardoor Eufrazie de implantaten weer laat weghalen. Urbanus mag met de siliconen spelen en ontdekt dat deze goed stuiteren. Hij maakt er een pogostick van waardoor hij zo hoog springt dat hij op een andere planeet terechtkomt. Daar wordt hij onderzocht door buitenaardse wezens die meteen ook de rest van zijn gezin uitnodigen voor een verblijf op hun planeet.
Urbanus bezoekt in de hemel zijn overleden vriendinnetje Oktaviëtte. God zegt hem achteraf dat hij pas binnen 50 jaar haar nog eens terug mag bezoeken. Urbanus vindt dit veel te lang en besluit zich te vermommen als een oude man en als extra bewijsmateriaal een Druivelaarkalender te vervalsen. Eerst gelooft God hem, maar dan ontdekt hij het bedrog en wordt Urbanus voor eeuwig uit de hemel verbannen. Urbanus is echter al gedesillusioneerd omdat hij gezien heeft hoe Oktaviëtte verleid werd door Oliver Hardy.
In dit verhaal worden dankzij Jef Patat de vrouwen de baas in Tollembeek. De mannen moeten de huishoudelijke taken opknappen en de vrouwen worden zowat de koningin in het huis. Eufrazie zwaait de plak in dit album, Cezar is telkens de kop van jut.
Het verhaal gaat over de hond van Urbanus die continue voor problemen zorgt. Na een serie gebeurtenissen die veel geld kosten moet Nabuko eruit tenzij hij geld oplevert. Als Urbanus een keer Nabuko (verkleed als grote kikker) mee naar school neemt, is de meester zeer geïnteresseerd. Hij snijdt Nabuko open en per ongeluk ook een vinger van een leerling. Als blijkt dat het bloed van Nabuko afgesneden delen kan laten zweven, is de meester bereid om veel geld te betalen voor een druppel bloed. Zo levert Nabuko eindelijk geld op en kan hij dus blijven.
Urbanus en César vernemen via Jef Patat dat het 1 april is. Ze besluiten hierop om Eufrazie enkele extreme poetsen te bakken. Emotioneel ingestort vertelt ze hen dat het vandaag ook haar verjaardag is. Om het goed te maken besluiten ze op restaurant te gaan. Daar trekken ze de aandacht met hun ongemanierde gedrag en hun klachten dat ze veel te weinig eten krijgen. De restaurantmanager besluit hen uit te dagen voor een weddenschap: als ze erin slagen een volledig viergangenmenu op te eten mogen ze het restaurant overnemen...